Güncelleme Tarihi: 9 Şubat 2024
Yaşam alanımızı güzelleştirmek için bitkilerle çevrelemek son derece iyi fikir! Evimizdeki bitkilerin bakımını doğru şekilde yapmak da kritik öneme sahip. Rutin süreçlerde bitki bakımı karmaşık olmuyor fakat mevsim değişimi gibi durumlarda yapmanız gerekenler değişiyor. Bu kapsamda ‘’Kış aylarına geçerken ve kış aylarında bitkiler neye ihtiyaç duyar, kış aylarında bitki bakımı nasıl yapılır?’’ sorularına yazımızda yanıt veriyoruz.
Kış Aylarında Bitki Bakımı Nasıl Olmalı?
Bitki bakımı rutininiz mevsim ile birlikte değişmeli. Günlerin kısaldığı, havanın soğuduğu kış mevsimine geçerken bitkilerinizi bu duruma hazırlamanız gerekiyor. Bitkilerinizi kışa hazırlarken aşama aşama hareket etmeniz oldukça kritik! Balkonunuzdaki bitkileri havanın soğumasından dolayı direkt iç mekana almanız doğru olmuyor. Bunun yerine ilk olarak soğuktan veya güneş ışığının azalmasından daha az etkilenecekleri bir yer seçmeniz şart. Belirli bir süre sonrasında da bitkilerinizi iç mekana taşımanız gerekiyor. İç mekanda da bitkilerinizin; ısıtıcıların, havalandırmaların veya benzeri unsurların bulunduğu yerlerde olmaması önemli. Kış aylarında ev bitkisi bakımı için yapmanız gerekenler bununla sınırlı değil. İşte kışın bitki ve çiçek bakımı için püf noktalar…
Kışın Bitki Bakımı İçin Püf Noktalar
Kışın çiçek bakımı ve bitki bakımı belirli püf noktaları gözettiğinizde sizin için daha kolay bir hal alıyor. İşte sulama ve temizlik gibi rutinlerin değiştiği kış aylarında bitki bakımı için dikkate almanız gerekenler…
Temizlik ve Budama
Kış aylarına geçiş sürecinde bitkilerinizi alışma sürecini gözeterek içeri almanız gerektiğinden bahsettik. Bununla birlikte temizlik ve budama noktasında yapmanız gerekenler var. İlk olarak bitkilerinizi konumlandıracağınız yeri temizlemeniz şart.
Bitkilerinizi budamanız ve temizlemeniz de kış aylarını iç mekanda geçirecekleri için son derece önemli. Fakat bitkilerinizi temizlerken ıslatmamaya özen göstermeniz gerekiyor. Kış aylarında uyku sürecinde olduklarından ıslanmak bitkilere iyi gelmiyor. Diğer yandan budama ve temizlik işlemi bulundukları ortamda aldıkları kısıtlı güneş ışığından tamamen faydalanabilmeleri adına önemli.
Sıcaklık ve Nem
İç mekana aldığınız bitkilerinizin kontrol altında bir ortama sahip olması gerekiyor. Bu noktada sıcaklığı ve nemi kontrol etmeniz gerekiyor. Bitkinin türüne göre ihtiyaç duyduğu sıcaklık ve nem de değişiyor. Bu kapsamda bitkilerinizin ihtiyaç duyduğu sıcaklığa ve neme sahip bir ortamda olduğundan emin olmanız gerek.
Sulama
Kış aylarında bitki bakımı konusunda tabii ki sulama da çok önemli. Havalar soğuyup kış geldiğinde bitkileriniz için değiştirmeniz gereken ilk rutin sulama işlemi. İlkbahar ve yaz aylarına kıyasla bitkiler kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda bitkilerinizi sularken zaman aralıklarını genişletin. Her bitki için gerekli sulama rutini farklılık gösteriyor fakat genel olarak çoğu çiçek için toprağı nemini kaybettiğinde sulama yapmakta fayda var.
İlaçlama ve Gübreleme
Kış aylarında bitkiler dinlenme sürecine giriyor. Bu bağlamda gübreleme ve ilaçlama bitkilerinize iyi gelmek yerine tersi yönde etki yapıyor. Bu durum çoğu bitki için geçerli olsa da bazı istisnalar var. Örneğin, orta boylu bitkiler ocak ve şubat aylarında sağlamlaşmak adına gübreye ihtiyaç duyuyor. Bu kapsamda ilaçlama ve gübreleme konusunu kış aylarında bitki özelinde değerlendirmek şart.
Bahara Geçiş
Soğuk günler yerini ilkbahara bıraktığında bitkileriniz için dışarı çıkma geldi demek! Ancak burada da geçiş sürecini aşamalı şekilde yürütmeniz önemli. Nasıl ki kış aylarına geçişte bitkilerinizi direkt olarak iç mekana alıp güneşle ilişkisini sert şekilde azaltmıyorsanız bahar aylarına geçişte de bitkilerinizi hemen güneşe çıkarmamanız gerekiyor. İlk olarak bitkilerinizi güneş ışıklarını dolaylı şekilde aldıkları bir alanda tutmanız şart. Bir veya iki haftalık sürecin sonunda belirli periyotlarla güneşi direkt görebilecekleri alanlara konumlandırın. Akabinde bitkilerinizin rutin bakımına devam!
Kapak Fotoğrafı: Unsplash / laura adai