Kabin Bagajı Hazırlarken Bunlara Dikkat Edin

Kabin Bagajı Hazırlarken Bunlara Dikkat Edin

“Kabin bagajı nedir?” sorusu kısaca; “Yolcuların uçak seyahati sırasında yanında taşıyabileceği bagajdır.” şeklinde cevaplanabilir. Bagaj vermek için sıra beklemek ve iniş yaptıktan sonra bagajı almak için yine beklemek vakit kaybına yol açar. Kabin bagajını ise uçakta baş üstü dolabına yerleştirebilirsiniz ve yolculuk sonunda kolayca alıp çıkabilirsiniz. 

Peki, kabin bagajı hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler ve kabin bagajına koyulanlar nelerdir? Bu soruların yanıtlarını ve kabin bagajı hakkındaki diğer detayları yazımızda açıkladık.

Kabin Bagajı Hazırlarken Bilinmesi Gerekenler

Uçak seyahati sürecinde takip etmeniz gereken kurallar vardır. Kabin bagajı da birtakım kurallar çerçevesinde kabinde taşınabilir:

  • İlk olarak kabin bagajının ağırlık sınırı vardır. Uçakta yanınızda taşıyacağınız valizin ağırlığı genellikle 8 kilogram olarak sınırlandırılır. Güzergaha veya havayolu şirketine göre bu sınır belli ölçüde artabilir veya azalabilir. 
  • Bagajın ölçüleri de kabine sığacak şekilde olmalıdır. 
  • Kabinde taşıyabileceğiniz parfüm, deodorant, lens solüsyonu gibi ürünler için de belirli limitler bulunur. 100 ml ve daha küçük boyutlarda orijinal kutusunda olan sıvıları kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz. Fakat 100 ml’den büyük boyutlu kutuları, 100 ml’den daha az sıvı içerse dahi kabin bagajında taşımanız mümkün değildir. 
  • İlaçlar için de 100 ml sınırı geçerlidir. Fakat yanınızda olması zaruri olan ilaçlar için havayolu ile uçuş öncesi görüşüp izin alabilirsiniz.

Hangi Tür Eşyalar Kabin Bagajı İçin Uygun Değildir?

Kabin Bagajı Eşyaları

Fotoğraf: Omar Prestwich

Kabin bagajında taşınması yasak olan bazı maddeler bulunur: 

  • Makas, sivri uçlu şemsiye ve benzeri delici maddeler
  • Çakmakların ve diğer yanıcı maddeler
  • Biber gazı ve benzeri kişisel savunma amaçlı kullanılan araçlar
  • Reçetesiz veya raporsuz ilaçlar 

Güvenli yolculuk öncesi kabin bagajınız kontrolden geçer. Bu yüzden kurallar çerçevesinde hazırlamadığınız kabin bagajınızı seyahat sırasında yanınızda taşıyamazsınız. Havayolu şirketleri kabin bagajı kurallarını web sitelerinde her detayıyla açıklar. Seyahat öncesinde güncel kuralları öğrenmek için havayolu şirketinin sitesini ziyaret etmekte fayda vardır.

Kabin Bagajı Ölçüleri Nedir?

Uçakta yanınıza alacağınız bagajın baş üstü dolabına sığacak boyutta olması gerekir. Kabin bagajı ölçüleri 23x40x55 cm şeklindedir. Ölçüyü göz önüne alırken ağırlığın kilogram sınırını unutmamalısınız. Genellikle 8 kilogram olan limit, havayolu şirketine göre belli ölçüde farklılık gösterebilir. Bu ağırlık, ölçü kısıtlarına ve bagaj içeriği kurallarına uyduğunuz takdirde bagajınızı uçak seyahati sırasında yanınızda taşıyabilirsiniz. 

Sırt Çantası Kabin Bagajı Sayılır Mı?

Kabin bagajı valiz olabileceği gibi sırt çantası da olabilir. Bagajın şekli veya ürün yapısı çoğu durumda önemli değildir. Burada kabin bagajı için temel şartlar ağırlık, ölçü ve içeriktir. 8 kilogramı geçmeyen ve ölçü limitlerine uygun sırt çantaları kabin bagajı sayılır. Sırt çantanızı kabin bagajı kurallarını göz önüne alarak hazırlayıp uçakta baş üstü dolabınıza yerleştirebilirsiniz.

Elektronik Aletler Kabin Bagajı Olabilir Mi?

Kabin Bagajı Ölçüleri

Fotoğraf: Marten Bjork

Seyahat sırasında yanınıza aldığınız valiz içerisinde elektronik aletlere yer verebilirsiniz. Cep telefonu, kamera, dizüstü bilgisayar gibi cihazları kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz. Ek olarak lityum iyon pilli powerbank gibi ürünleri de kabin bagajınıza ekleyebilirsiniz. Hatta bu ürünlere yolculuk sırasında ihtiyaç duyabilirsiniz ve bunları kullanabilirsiniz. Örneğin, telefonunuzu uçuş moduna aldığınız takdirde yolculuk boyunca kullanmanız serbesttir. 

Elektronik aletler başlığı çok kapsamlı olduğu için yanınıza almayı düşündüğünüz farklı ürünlerin uygun olup olmadığını öğrenmek için havayolu şirketinin web sitesinden kabin bagajı kurallarını kontrol edebilirsiniz. Sitede aradığınız bilgiye erişememeniz durumunda havayolu firmasını arayıp sormak doğru bir tercih olur.

Kapak Fotoğrafı: Rach Teo