Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

İstanbul’dan günübirlik veya birkaç günlüğüne uzaklaşmak için en yakın ve en güzel rotalar elbette ki Prens Adaları! Halki ismiyle de bilinen, doğallığını yüzyıllardır koruyan yemyeşil atmosfere ve harika bir yürüyüş rotasına sahip olan Heybeliada’ya gittim ve adada yapılacak aktiviteleri, denize girilecek plajları, adanın görülmesi gereken yerlerini, en iyi restoran ve kafelerini mercek altına aldım. İşte sizler için hazırladığım, adanın keyfini doya doya çıkarabileceğiniz Heybeliada gezi rehberi! 

Heybeliada’ya Nasıl Gidilir? 

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi
Fotoğraf: Wikimedia Commons

İstanbul’dan Heybeliada’ya gitmek için Şehir Hatları Vapurları, özel deniz vapurları veya İBB Deniz Taksi hizmetini kullanabilirsiniz. 

  • Şehir Hatları Vapurları: Beşiktaş, Kabataş, Kadıköy, Bostancı ve Maltepe vapur iskelelerinden kalkan Adalar vapurları ile Heybeliada’ya ulaşabilirsiniz. İstanbul Kart ile seyahat edebileceğiniz vapurda tam karttan alınan ücret 28,27 TL (2023), öğrenci kartı ile 14,14 TL (2023). Şehir Hatları Adalar yaz tarifesi sefer saatlerini buradan görebilirsiniz.
  • Özel Vapurlar: Turyol’un Bakırköy, Kadıköy ve Eminönü’nden kalkan ada seferleri ile Heybeliada’ya ulaşabilirsiniz. Mavi Marmara’nın Bostancı, Beşiktaş, Eminönü ve Kabataş iskelelerinden de Heybeliada’ya giden vapurlar bulunuyor. Prenstur’un Kartal’dan hareket eden Heybeliada sefer saatlerine de buradan ulaşabilirsiniz. Dentur Avrasya’nın Beşiktaş, Avcılar ve Kabataş’tan kalkan seferleri de Heybeliada’ya gitmek için tercih edebileceğiniz özel motorlardan biri.
  • İBB Deniz Taksi: İBB Deniz Taksi uygulamasını indirerek kalkış iskelenizi seçebilir ve Heybeliada İskelesi’ne gitmek için saat ve kişi sayısı belirterek rezervasyon yaptırabilirsiniz. Toplam kapasitesi 10 kişi olan deniz taksilerle ulaşım, özellikle gece geç saatlerde vapur seferleri bittikten sonra tercih edilebilir. 

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Ada içinde ulaşımı sağlamanın üç yolu var: 

  • Ben çam ağaçlarıyla kaplı orman yolunu çok sevdiğim için yürüyüş yapmayı tercih ettim. Tam tur yürüyüş rotası yaklaşık 11 kilometre, yürüyüş yolu boyunca su ve içecek satan tezgahlar mevcut. Ada plajlarına gitmek için de bu rotayı kullanabilirsiniz.
  • Vapur iskelesinden indikten sonra bisiklet kiralama merkezlerinden bisiklet kiralayarak da aynı rotayı takip edebilirsiniz. 
  • Veya İBB’nin İstanbul Kart ile çalışan elektrikli shuttle’ları ile ada içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Araçlar vapur iskelelerinin sağ tarafında, daha önce faytonların park alanı olarak kullanılan yerden kalkıyor.

Heybeliada’da Nerede Konaklanır?

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi
Fotoğraf: Unsplash | Mert Kahveci

İşte Heybeliada’da konaklamak için birkaç seçenek… 

L’isola Guesthouse⏐ Heybeliada 

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Nevicat Sokak No:6 Heybeliada, Adalar/İstanbul

2007 yılından beri Heybeliada’da hizmet veren Lisola Guesthouse, ada merkezine 5 dakikalık bir yürüyüş mesafesinde konumlanıyor. 7 odalı tesisteki odalar deniz manzaralı olup mutfak ve avlu da misafirlerin kullanımına sunuluyor.

Selanikli Pansiyon ⏐ Heybeliada

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Heybeliada Mahallesi Ayyildiz Cad. No:45 34973 Adalar/Istanbul

27 odası ile hizmet veren Selanikli Pansiyon’da tek kişilik, çift ve üç kişilik odalar bulunuyor. Adanın en güzel sokaklarından birinde konumlanan pansiyonda oda tipinize göre deniz ve şehir manzaralı odalarda konaklayabilirsiniz. 

Perili Köşk Concept Hotel ⏐ Heybeliada

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Ayyıldız Caddesi No:3 34973 Adalar/İstanbul

Heybeliada’da bulunan Perili Köşk Concept Hotel, hem deniz hem çam ormanları kokusu ile uyanabileceğiniz eşsiz bir konuma sahip. Huzurlu atmosferi ve sakin ortamıyla adanın kahvaltı için de en çok tercih edilen noktalarından biri. 

Heybeliada’da Gezilecek Yerler

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi
Fotoğraf: Unsplash | Mert Kahveci

Heybeliada’da keşfedilmeyi bekleyen birçok yapı bulunsa da ne yazık ki restorasyon çalışmalarının yetersizliği ile kapatılan ve artık faaliyet göstermeyen yerler de bulunuyor. Bu seyahatim sırasında gezip görebildiğim yerleri sizler için listeledim…

Aya Triada Manastırı ve Rum Ortodoks Ruhban Okulu

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Heybeliada, 45, Adalar Rum Kilisesi No:45, 34973 Adalar/İstanbul

Ümit tepesinde yer alan Rum Ortodoks Ruhban Okulu, açıldığı 1844 yılından 1971 yılına kadar teoloji eğitimi vermiş, 1971 yılında TBMM’nin çıkardığı kanun ile birlikte tüm özel okulların devlet denetimine ve Türk üniversitelerine bağlanması gerekliliği ardından kapatılmış. Pazar günleri hariç ziyarete açık olan okul, hafta içi 09.00-15.30 saatleri arasında, cumartesi günleri 09.00-12.30 saatlerinde görülebilir.

Terk-i Dünya Manastırı

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Heybeliada, Alp Görüngen Yolu, 34973 Adalar/İstanbul

Çam Limanı Koyu’nun tepesinde yer alan Terk-i Dünya Manastırı, ismini dünyayla ilişkisini kesmek isteyen keşişlerden almış. Manastır, günümüzde adada yaşayan Rumların ibadet yeri olarak hizmet veriyor. Yapı ziyarete açık ve perşembe günleri 10.00-12.30 saatleri arasında ayin yapılıyor. Manastırın içinde ziyaretçilerin dilek dileyerek mum yaktığı bir alan ve deniz manzaralı çiçekler içinde bir huzur dolu bir bahçe bulunuyor.

İsmet İnönü Müzesi

Adres: Heybeliada, Refah Şehitleri Cd. No:67, 34973 Adalar/İstanbul

1924 yılında geçirdiği rahatsızlığın ardından Heybeliada’da dinlenmek üzere gelen İsmet İnönü’nün yıllarca yaşadığı tarihi evi, vefatının ardından ailesi tarafından İsmet İnönü Vakfı’na bağışlandı. Vakıf tarafından bakımı yapılan, orijinal eşyaların sergilendiği İsmet İnönü Evi’ni pazartesi günleri hariç 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi
Fotoğraf: Heybeliada Sanatoryumu, Wikimedia Commons

Bunların yanı sıra yürüyüş yolu üzerinde girişleri kapalı olan Heybeliada Sanatoryumu’nu ve Heybeliada Deniz Harp Okulu’nu görebilirsiniz. Ayrıca adada ziyarete henüz kapalı olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi’ni ve Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi’ni ve askeri bölge içinde yer alan Aya Yorgi Uçurum Manastırı’nı da dışarıdan görmeniz mümkün.

Heybeliada’da Ne Yenir ve İçilir?

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Heybeliada restoran, kafe ve çay bahçeleri bakımından oldukça zengin. Ben tercihimi adanın atmosferine çok uygun olduğunu düşündüğüm, mavi-beyaz konseptli Barba Yani Restoran’dan yana kullandım ve sizler için birkaç öneri daha sıraladım. İşte detaylar…

Barba Yani Restaurant

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Heybeliada, Ayyıldız Cd. No:35, 34970 Adalar/İstanbul

Instagram: @heybeliadabarbayani

Vapur iskelesinin hemen sağ tarafında sıra sıra dizilen restoranlardan biri olan Barba Yani Restaurant, mavi-beyaz konsepti ile tam bir ada meyhanesi. Çok seçenekli meze dolabından, restoranın kendine özgü mezelerinden sipariş ettim. Sipariş ettiğim ada güzeli, Barba ezmesi, Cunda ezmesi, bademli zaho otu mezelerinin hiçbirini daha önce tatmamıştım ve hepsi çok lezzetliydi. Ara sıcak olarak çıtır kalamar ve patates sipariş ettim ve restoranın kendine has patates kızartması sunumuna bayıldım diyebilirim. Maydanoz, pul biber, sarımsak ve limon sosu ile servis ettikleri patatesi Barba patates olarak sipariş edebilirsiniz. Restoran fiyatları da oldukça uygun.

Değirmenburnu Restaurant

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Heybeliada, Denizyolu Sk No:20/A, 34973 Adalar/İstanbul

Instagram: @heybeliadadeğirmenburnu

Eşsiz bir deniz ve İstanbul manzarası eşliğinde yemek yiyebileceğiniz Değirmenburnu Restaurant, oldukça geniş bir menüye sahip. Izgara çeşitleri, salatalar, zeytinyağlılar, atıştırmalıklar ve daha birçok seçeneği barındıran menüsü ile adaya gelen ziyaretçilerin tercih ettiği restoranlardan bir diğeri. 

Munis Sokak Lezzetleri

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Heybeliada, Ayyıldız Cd. No:4 İş bankası karşısı, 34973 Adalar/İstanbul

Instagram: @munissokaklezzetleri

Kahvaltı, gözleme, fast food, fırın ve ızgara çeşitleri gibi çok seçenekli menüsü ve güler yüzlü çalışanları ile adanın ilgi çeken mekanlarından biri olan Munis Sokak Lezzetleri, farklı lezzetler denemek isteyenler için harika bir mekan. 

Sinem Dondurma

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Şehir Hatları vapur iskelesinin tam karşısında kalan Sinem Dondurma, adanın en meşhur dondurmacısı. Ben limonlu ve vişneli dondurma denedim ama damak tadınıza uyabilecek pek çok seçeneği bulabilirsiniz.

Luz Cafe & Shop 

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Adres: Heybeliada, İşgüzar Sk. No:34, 34973 Adalar/İstanbul

Instagram: @luzcafeshop

Heybeliada’da pek çok kafe ve çay bahçesi bulabilecek olsanız da kendine has tarzı olan Luz Cafe’yi kesinlikle denemelisiniz. Enfes tatlılar eşliğinde bir kahve molası verebileceğiniz nostaljik mekanda, el yapımı hediyeliklerden ve seramik ürünlerden de satın alabilirsiniz.

Son olarak vapur iskelelerinin sağında kalan meydanda, adaya özgü eşyaların satıldığı standlardan kendinize ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Heybeliada’da Nerede Denize Girilir?

Adalar Turuna Devam: Heybeliada Gezi Rehberi

Heybeliada’da denize girmek için pek çok plaj bulunuyor. Plajların giriş ücretleri hafta içi ve hafta sonu olarak değişiyor. Ben sahilde uzun süre vakit geçiremeyeceğim için ücretli plajlar yerine, Çam Limanı Koyu’nda yer alan Sandal Cafe’de oturmayı tercih ettim. Burada kısa süreli bir şeyler yiyip içmek ve denize girmek mümkün. Ama tam gün plaj keyfi yapıp dinlenmek istiyorsanız yine Çam Limanı Koyu’nda yer alan Ada Beach Club’ı tercih edebilirsiniz. Giriş fiyatı 300 TL olan plajın; yeme içme ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz bir kafesi, şezlong, şemsiye, soyunma kabinleri, duş ve tuvalet hizmetleri mevcut.

Adaya gelen turistler tarafından en çok ziyaret edilen diğer plajlar: 

  • Değirmenburnu Plajı: Değirmenburnu Tabiat Parkı; kafe, restoran, market, piknik alanı, çocuk oyun parkı ve plajıyla tam gün vakit geçirmeye çok uygun bir atmosfer. Restoran ve kafe girişleri ücretsiz olan tabiat parkının, piknik alanına giriş ücreti 21 TL, plaj giriş ücreti ise hafta içi 140, hafta sonu ve tatil günlerinde 180 TL. Ayrıca 6-12 yaş çocuklar için %50 indirim ve 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz giriş mevcut. 
  • Alman Koyu: Adanın en sessiz ve sakin köşelerinden biri olan Alman Koyu’na giriş ücretsiz olup şezlong, şemsiye, duş ve tuvalet gibi kullanımlara ücret ödeniyor.

Cevahir Aqua: Adanın havuzu ve aquapark’ı da bulunan tek plajı olan Cehavir Aqua, çocuklu ailelerin sıklıkla tercih ettiği seçeneklerden biri. 2023 yılı giriş fiyatları hafta içi ve cumartesi günleri 450 TL, pazar günleri ise 600 TL ve 0-6 yaş çocuklar için giriş ücretsiz.