Güncelleme Tarihi: 30 Aralık 2023
İyilik girişimcilerini odağına alarak deprem bölgelerindeki dayanışmanın sürdürülebilmesi amacıyla düzenlenen Green Up Meetings No.3 Gerçek Gündem Deprem, 24 Nisan 2023 tarihinde Conrad Istanbul Bosphorus’ta gerçekleşti. PlumeMag olarak üçüncü edisyonunu Local Makers iş birliğinde ve Conrad Istanbul Bosphorus’un ev sahipliğinde düzenlediğimiz etkinliğin ana gündem maddesi, yaşadığımız deprem felaketleri ve bu nedenle ortaya çıkan yaraların sarılmasıydı.
Denizbank, Kale Grup ve Metro Türkiye’nin dayanışma destekçileri olarak yer aldığı etkinlikte; Bundle, Esmiyor ve Aposto ise medya desteği sağladı.
B’event ve Saint Benoitlılar Derneği, Green Up Meetings’in etkinlik destekçileri arasında yer alırken, Lörn de hazırladığı görsel tasarımlarla etkinliğe destek olan markalar arasındaydı.
Green Up Meetings No.3 Gerçek Gündem Deprem etkinliği kapsamında elde edilen tüm gelirler, organizasyonun ekosisteminde yer alan paydaşların deprem bölgesinde gerçekleştirdikleri veya gerçekleştirecekleri projelere aktarılacak.
Hızlı ve Sürdürülebilir Çözümler
Etkinliğin ilk panelinde, PlumeMag Kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Bihter Ayyıldız ile Local Makers Kurucusu Yağmur Çoban, “Gerçek Gündem Deprem” isimli konuşmalarıyla bölgedeki ihtiyaçlara odaklanmanın ne denli önemli olduğuna değindi.
Açılış konuşmasının hemen ardından Conrad Istanbul Bosphorus adına sahnede yer alan Istanbul ve Bodrum Cluster otellerinden sorumlu Conrad Istanbul Bosphorus İş Geliştirme Direktörü Ferah Diba Yağan, “Dayanışmanın Gücü” başlıklı konuşmasını dinleyicilerle paylaştı. Yağan, kriz durumlarında hızlı aksiyon almanın ve sürdürülebilir çözümlere yönelmenin altını çizerek bu konuda gerçekleştirdikleri çalışmaları aktardı.
Etkinliğe Yoğun İlgi: 22 Oturum 38 Konuşmacı
İlkini geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz ve kısa sürede büyük ilgi gören Green Up Meetings etkinlikleri, “Yerel kalkınırsa değer katlanır.” mottosuyla hayata geçiriliyor. PlumeMag’in tescilli etkinliği olan organizasyonun üçüncü edisyonunda da farklı kurum, kuruluş ve STK’lardan çok sayıda konuşmacı ve dinleyici bir araya geldi. Tüm gün süren etkinlikte toplamda 38 konuşmacının katılımıyla 22 farklı panel düzenlendi.
Deprem sonrası, bölgelerde sürdürülebilir çözümler üretmek amacıyla paydaşları bir araya getiren etkinlik, sahada bulunan ya da sahaya yönelik dayanışma projelerini hayata geçiren marka, STK ve kişilerin projelerini anlatmaları için alan yaratmış oldu. Etkinlik kapsamında deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını sarabilmek amacıyla gerçekleştirilen projelerin güncel durumlarının yanı sıra çeşitli alanlardaki uzmanlar; deprem sonrası doğa, mimari ve sürdürülebilirlik çalışmalarına dair bilgilendirmeler de yaptı.
Dayanışma İçin İş Birlikleri
Şef Umut Karakuş ve Fine People Community Kurucusu Bahar Akbulut’un “Gönüllü ve STK İş Birlikleri” başlıklı konuşması, sürdürülebilir dayanışma yolunda gerçekleştirilen iş birliklerinin önemine değindi. Sabah saatlerinde sahnede yer alan Zarakol İletişim Kurucusu Necla Zarakol ise “Afet Dönemlerinde İletişim” başlıklı konuşmasıyla kriz dönemlerinde sağlıklı iletişime dair görüşlerini paylaştı.
Etkinliğin devamında Lindos Yönetici Ortağı Itır İlter, Encander Derneği Kurucusu Zühal Kadıoğlu ve Konuşmamız Gerek Derneği yetkilisi Merve Köse Özbademci, deprem bölgesinde gerçekleştirdikleri projeleri aktardı.
TUSDER Yönetim Kurulu Başkanı Melek Çubuk, çevreye zararlı olan plastik atıkların birer yapı malzemesine dönüşebilmesini mümkün kılan Ecobricks projesini dinleyicilerle paylaşırken, Kırmızı Çocuklar Derneği Kurucusu Simay Bülbül ise “Koruyucu Ailelik” başlıklı konuşmasıyla ailesini kaybeden çocuklar için yapılabileceklere değindi.
Los Chullos markasının kurucusu olan ve kendisi de depremden etkilenen Güven Cem Çullu, salondakileri derinden etkileyen marka hikayesini de etkinlik kapsamında paylaştı. Bölgedeki tekstil atölyelerini bir araya getirerek kolektif üretim yolunda önemli bir adım atan Los Chullos’un online satış platformunda buradan ulaşabilirsiniz.
Etkinliğin devamında İklim Aktivisti ve Greenfluencer Işıl Ergincan’ın “Sürdo bir gencin duyguları…” ve Onarım Atölyesi Kurucusu Ekin Al’ın “Deprem Bölgesinde Sosyal Güçlenme ve Paydaşlıklar” temalı konuşmaları, nesiller arası dönüşüme köprü olmayı hedefleyen gençlerle fayda sunmayı amaç edinen paydaşları buluşturdu. Birbirinden önemli konuşmacıların yer aldığı organizasyonda çok sayıda STK sözcüsü ve destekçi marka da yer aldı.
Anadolu Efes Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal, doğal afetlerin yıllar içerisinde değişen ölçeği, artan yıkıcılığı, afet yönetiminin ele alınış biçimleri ve özel sektörün rolünü üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.
Hilton Türkiye Marka Elçisi Sedef Avcı, Ali Aksöz, Batya Kebudi, Conrad Istanbul Bosphorus Genel Müdürü Todori Kalamaris ve UNESCO Hatay Gastronomi Evi Genel Müdürü İpek Aslan gibi isimler de “Green Up Meetings No.3 Gerçek Gündem Deprem” etkinliğinin katılımcıları arasındaydı.
Local Makers Dayanışma Çarşısı ve ‘Akıl Birliği’
Etkinlik boyunca depremden etkilenen veya deprem bölgesine yardım etmek isteyen yerel üreticiler, Local Makers Dayanışma Çarşısı’nda katılımcılarla buluştu. Batya Kebudi, Modaloop, Defne&Apollon İpekçilik, Meriç Çiftliği, Los Chullos, Ancient Greens, Frea ve Mundi Herbals markalarının yer aldığı Local Makers Dayanışma Çarşısı stantlarında çeşitli ürünler satışa sunuldu.
Gün boyu süren panellerin ardından ise paydaşların gerçekleştirdikleri veya planladıkları projeleri birbirleriyle paylaşabileceği ‘Akıl Birliği’ toplantısı düzenlendi. Etkinlikte farklı STK, marka ve kuruluşlar, deprem bölgesini odağına alan dayanışma çalışmaları için fikir alışverişinde bulundu.