Geleceğin Enerji İstasyonları: Güneş Ağaçları

Geleceğin Şarj İstasyonları: Güneş Ağaçları

Elektrikli araçlar, fosil yakıtla çalışan araçlara kıyasla kullanım esnasında çok daha düşük karbon emisyonlarına sahip. Ancak gerekli elektrik enerjisinin sürdürülebilir olmayan enerji kaynaklarından sağlanması takdirinde elektrikli araçlar için tamamen çevreci demek mümkün değil.

Günümüzde şehirlerarası yollarda ve AVM gibi önemli noktalarda yer alan hızlı şarj istasyonları, standart şebeke elektriğinin yanı sıra güneş panelleri sayesinde aynı zamanda temiz enerji ile aracınızın enerji ihtiyacını karşılamanızı sağlıyor. Birleşik Krallık’ta başlatılan bir girişim ise elektrikli araçlarda güneş enerjisi kullanımı fikrini bir adım ileriye taşıyor.

Güneş Ağaçları ile Tanışın

Geleceğin Enerji İstasyonları: Güneş Ağaçları

Ağaçlar, güneşten gelen fotonları yakalayarak fotosentez adı verilen yöntemle kendilerine besin sağlıyor. Birleşik Krallık merkezli teknoloji firması SolarBotanic Trees’in ağaçları da organik ağaçlara benzer prensiplere sahip.

Firma, üzerinde güneş panelleri yer alan ve dışarıdan bakıldığında bir ağacı andıran tasarıma sahip enerji depolarını şehrin çeşitli bölgelerine yerleştirerek elektrikli araçlar için tamamen sürdürülebilir bir şarj istasyonu yaratmayı hedefleniyor.

5.5 metre ve 3.5 metre olmak üzere iki farklı boyutta olan güneş ağaçlarının içerisinde yer alan dahili bataryalar, gün içerisinde düzenli olarak şarj oluyor ve istasyona gelen araçlara hızlı şarj imkanı sağlıyor. Kompakt tasarım sayesinde şehrin herhangi bir bölgesine kolaylıkla yerleştirme imkanı olan güneş ağaçları, klasik güneş paneli sistemlerine sahip elektrikli şarj istasyonlarına kıyasla hem paradan hem de zamandan tasarruf sağlıyor.

Hem Güneş Hem Rüzgar Enerjisi Üretiyor

Ağaçların ilk kurulumlarının 2024 yılı başlarında İngiltere’nin Oxford şehrinde başlaması planlanıyor. Üstelik bu ağaçlar yalnızca güneş enerjisine bel bağlamıyor. İlk yapılan tasarımlarda fotovoltaik ince yaprakların rüzgarlarda salınması sayesinde elde edilen mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesiyle de üretim yapılabileceği düşünülüyordu. Bu sayede aynı anda hem güneş hem de rüzgar enerjisinden yararlanılabiliyor. Bu yöntem mümkün olsa da ticari açıdan kısa vadede elverişli olmadığı kanısına varıldı.

Yalnızca bir şarj istasyonu olmaktan çıkarak aynı zamanda şehir halkı için bir sığınma noktası olarak da hizmet verebilecek olan güneş ağaçlarında dileyenler telefonlarını şarj edebilecek. Hatta dahili kızılötesi ısıtıcılar sayesinde soğuk günlerde bu ağaçların altında ısınmak dahi mümkün olacak.

Firma, önümüzdeki yıl Birleşik Krallık’ta teslimatların başlamasının ardından Avrupa ve ABD pazarına da açılmayı amaçlıyor. Hem tasarımı hem de işlevleri göz önüne alındığında geleceğin sürdürülebilir kentlerinde buna benzer güneş ağaçları görmemiz bir hayli olası.

Kaynak: Independent