Dünyanın En Küçük Deniz Memelisi Tehlike Altında

Dünyanın En Küçük Deniz Memelisi Tehlike Altında

Küresel ısıtma, iklim değişikliği ve kaçak avlanmanın etkileriyle birlikte deniz ve okyanuslardaki yaşam tehlike altına giriyor. Şimdiye kadar birçok balık ve yumuşakça türünün nesli tükendi. Oldukça düşük popülasyona sahip olan birçok canlının ise nesli tükenme tehlikesi altında. Kaçak avcılık ile mücadele etmek için kurulan Uluslararası Balinacılık Kurulu (IWC), yakın zamanda dünyanın en küçük deniz memelisi olarak tanınan körfez muturu için “nesli tükenme tehlikesi altında” uyarısı yayınladı.

Oldukça nadir görülen deniz canlıları arasında yer alan körfez muturu, yunus ailesinden endemik bir tür olarak biliniyor ve boyutları maksimum 150 santimetreye ulaşıyor. IUCN kırmızı listesinde değerlendirilen canlının önümüzdeki yıllarda nesli tükenebilir.

Caydırıcı Önlemler Yetersiz Kaldı

Dünyanın En Küçük Deniz Memelisi Tehlike Altında
Fotoğraf: Flickr | NOAA Fisheries West Coast

Uzun zamandır birçok değerlendirmede yok olma tehlikesi altında olarak değerlendirildiği için uluslararası kurum ve devletler tarafından korunmaya alınan dünyanın en küçük memelisinin dünya çapında yalnızca 10 bireyinin kaldığı düşünülüyor. IWC Bilim Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Lindsay Porter, “Yok olma uyarısıyla mesajı daha geniş kitlelere iletmek ve herkesin durumun vahametinin farkına varmasını sağlamak istedik.” diyerek körfez muturlarının korunması için acil çağrıda bulundu.

Özellikle Çin alternatif tıbbında yüzme kesesinin değeri sebebiyle sıklıkla avlanan canlılardan olan körfez muturlarının avlanması yasak. 2022 yılında Meksika donanması, kaçak balıkçılığı engellemek ve körfez muturlarının hayatını kurtarmak için deniz kıyısına “sıfır tolerans alanı” olarak bilinen beton bloklar yerleştirmişti. Bilim insanları, kaçak avlanma yasaklarının umut vadettiğini ancak yetersiz olduğunu düşünüyor. Kötü haberlere rağmen körfez muturlarının üreme döngüsü henüz durmuş değil. Porter’ın açıklamalarına göre son bir yılda en az bir körfez muturu yavrusu görüldü. Bu durum, uygun koşulların sağlanması durumunda popülasyonun dengede tutulabileceğini hatta kurtarılabileceğini gösteriyor.

Kaynak: The Guardian

Kapak Fotoğrafı: Wikimedia Commons