Her yıl tarih 3 Aralık olduğunda biz Engelliler Günü dolayısıyla onları hatırlıyoruz. Markaların sosyal medya paylaşımlarını takip ediyor, hayatlarının ne kadar zor olduğunu hatırlıyoruz. Gün döndüğünde ve 4 Aralık olduğunda ise eski düzenle hayatımıza devam ediyoruz.
İşte bu nedenle dernekler ve engellilerin hayatlarını kolaylaştırmaya yarayan kanunlar çok önemli. Karar alıcılar, düzenlemelerini yaparken engelli vatandaşları da göz önünde bulundurmalı ve hayatı yeniden dizayn ederken bu kararlara uymalıyız. Fakat yalnızca karar alıcıların değil, bizim de yapabileceğimiz şeyler var. Gelin bunlara birlikte bakalım…
Kaldırımlar Herkesin
Kaldırımların belirli bir yüksekliği olması gerektiğini biliyoruz. Ayrıca tekerlekli sandalyeler için oluşturulan rampaların önüne araç park edilmemesi gerektiğine de aşinayız. Fakat bunların dışında da kaldırımları zaman zaman işgal ediyoruz ve engellilerin hayatını zorlaştırıyoruz.
Konteyner olmayan bölgelerde gündüz saatinde çıkarılan çöpler, günlük hayatta oluşturduğumuz engellerden bir tanesi. Kaldırımlara gelişigüzel konulan çöp torbaları, gün içerisinde sokak hayvanları tarafından parçalanmaya da müsait. Bu kötü görüntünün sizin göz zevkinizi bozmasından daha önemli bir konu var. Engellilerin de yürüyüş yolu olan kaldırımlar, bu sayede onlar için engebelerle dolu bir parkura dönüyor. Ayrıca yine kaldırımlara park edilmiş arabalar ve bisikletler, aniden karşılaşılan birer engelden başka bir şey değil.
Yeni Evinizden Memnun Musunuz?
Bir ev kiralarken veya satın alırken aradığınız kriterler uzun bir liste oluşturabilir. Evin konumu, oda sayısı, cephesi gibi çok önemli şeyleri sıralarken oturduğunuz apartmanın engelliler için uygun olup olmadığına hiç dikkat ettiniz mi?
Yaşam şartları açısından ele alınan şeylerin dışında tekerlekli sandalye kullananlar için rampaların bulunması oldukça önemli. Mimarlar ve mühendisler için özel ders olarak okutulması gereken bu konu, evini kentsel dönüşüme veren kişilerin de dikkat etmesi gereken kriterlerden biri olmalı. Sonuçta yarın başımıza ne geleceğini ve nasıl şartlarda yaşayacağımızı bilmiyoruz.
Yol Çizgilerine Dikkat!
Metrolarda veya yollarda gördüğünüz kabartmalı çizgiler, çocuklar için bir oyun alanı olabilir ama görme engelliler için bir kılavuz. Bu nedenle mutlaka çocuklara küçük yaşta bu çizgilerin önemini anlatmalı ve yürürken bu alanları boş bırakmaya özen göstermeliyiz.
Ayrıca bilinçsizce yapılan kaldırım çalışmalarının bu çizgileri bozduğuna daha önce şahit olmuşsunuzdur. Bu durumda geçip gitmek yerine ilgili yerlere gerekli bildirimleri yapmalı ve yeniden düzenlenmesine önayak olmalıyız.
Eşit İş İmkanı
Elbette en önemli konu hayata katılma. Günlük hayatımızda davranışlarımıza dikkat ederek engelliler için çok daha uygun bir ortam oluşturabiliriz. Fakat iş dünyasında onlara bir yer açmazsak hayata katılmalarına yardımcı olamayız.
Bu nedenle uygun pozisyonlarda engellilerin çalışmasına yardımcı olmalı ve bu hayatı birlikte yaşadığımızı unutmamalıyız.