Devlerin Gözünden Sokak Hikayeleri

Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2023

İstiklal Caddesi’ne bir mülteci kızın gözünden hiç baktınız mı? Ya da sular altına gömülen Hasankeyf’e çakılan çivilerin sizin de göğsünüze saplandığını hissettiniz mi? Cevabınız hayır ise geç kalmadan Hakan Keleş’i Instagram’da takip etmeye başlayın derim.

Hakan Keleş, sokakların hikayelerini dev illüstrasyonlarıyla anlatan bir sanatçı… Bilenler bilir, Lilliputlar adını verdiği devlerle harikalar yaratıyor, yüreğimize dokunuyor. Keleş, çoğu zaman telefonuyla çektiği sokak fotoğraflarının üzerine dev karakterler yerleştiriyor, Instagram’da yaptığı paylaşımların altındaki mesajlarla “İyi ki var” dedirtiyor.

Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde araştırma görevlisi olan Keleş, doktorasını geçen yıl tamamlamış. Keleş şu günlerde makale ve araştırma projelerine ağırlık veriyor. Akademi dışında Lilliputlar serisinin kitabının hazırlıkları ve kişisel çalışmalarla -grafik roman, animasyon- uğraşıyor. Devamını kendisinden dinliyoruz.

Gulliver’in Gezileri’ndeki Cüceler Ülkesi

  • Fotoğrafını çektiğiniz yerlerin üstüne çizim yapıyorsunuz. Bu yaratıcı proje nasıl ortaya çıktı?

Sosyal medyadaki bazı hesaplardan aldığım ilhamın da etkisiyle çıktı aslında. (lucaslevitan, subwaydoodle) Bir gün sokakta kız arkadaşımı beklerken cep telefonunda iki binanın arasından bakan dev bir karakter çizdim ve bir şekilde devamı geldi.

  • Bu eserlere “Lilliputlar” deme sebebiniz neydi?

Gulliver’in Gezileri’ndeki cüceler ülkesinin adı… Bir arkadaşımın yakıştırmasıyla bu serinin de adı oldu. Bu seride insanlar, cüceler; fotoğrafların çekildiği hayali evren de Lilliput oluyor.

  • Toplumumuzdan karakterler yaratıyorsunuz. İyi de bir gözlemcisiniz aslında… Eserlerinizle vermek istediğiniz mesaj nedir?

Toplamda bir mesaj kaygım yok. Yaptığım çalışmanın içeriğine göre değişiyor. Ama çoğunlukla kentler, koruma bilinci ve kültür varlıklarına sahip çıkılması gibi konuları önemsiyorum. Yaptığım işler sayesinde insanlar sokakta yürürken biraz daha etraflarına bakıyorlarsa bu önemli bir çıktıdır benim için. 

  • Yaptığınız işlerin bu kadar ilgi çekmesini bekliyor muydunuz?

En başta hiç beklemiyordum, hatta bu ilgiye pek anlam verememiştim. Şimdi ise yeterli gelmiyor, daha çok insana ulaşmalıymışım gibi hissediyorum 🙂 

  • Dünyada bu tür işler yapan isimler var, Türkiye’den kimler var?

Türkiye’de fotoğraf üzerine dijital illüstrasyon çalışan var mı bilmiyorum açıkçası. Genç arkadaşlardan hevesli olan ve yeni yeni deneyenler var. Ben daha da artmasını isterim, ne kadar çok insan bu tarz işler yaparsa o kadar çeşitlilik artar. 

  • Yeni bir proje olacak mı?

Grafik roman ve animasyonla daha fazla uğraşmak istiyorum ama ikisi de illüstrasyona göre mesai olarak kat kat fazla emek isteyen işler. Parça parça deniyorum şimdilik.