Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2024
Duş kabininin ilginç bir büyüsü var. İçine girip suyu açar açmaz dış dünyadan soyutlanıp tüm gerçekliğimizi özgürce yaşadığımız başka bir boyuta geçiyoruz adeta. Kimimiz dünyanın en derin düşünürü, kimimiz huzur timsali, kimimiz ise meşhur bir pop yıldızı… Bu durum da doğal olarak hoşumuza gidiyor ve duş süresinin uzamasına yol açıyor. Fakat maalesef ki 2 milyar insanın suya kısıtlı erişiminin olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Üstelik su tüketimimiz böyle devam ederse 2025’e kadar suya kısıtlı erişimi olan insan sayısı dünya nüfusunun yarısına denk olacak. 2030’da ise su kıtlığı yüzünden 700 milyon insanın göç ettiğini görme ihtimalimiz var. Bu koşulları, senaryoları ve 8 dakikalık bir duşun 75 litre su harcadığı gerçeğini göz önüne aldığımızda daha çevreci bir duş rutini hepten önem kazanıyor. Madem öyle, duş alma alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirmeye ne dersiniz?
Daha Çevreci Bir Duş Rutini İçin Püf Noktalar
Fotoğraf: Octavian Dan
Duş rutinlerimizin israfa yol açmasının en temel sebebi, şüphesiz ki suyu hoyratça, sanki sonu yokmuş gibi kullanma alışkanlığımız. O yüzden rutinlerimizde ilk dikkat etmemiz gereken şey duşta su tasarrufu yapabilmek.
Mesela sabunlandığımız esnada suyu kesmek bile hatırı sayılır bir fayda sağlıyor. Ya da 10 dakika değil de 8 dakika duş aldığımızda 20 litreye yakın suyu harcamamış oluyoruz. Aradaki 2 dakikayı cebe atmak için duş süremize dikkat etmemiz yeterli.
İngiltere’de yapılan araştırmalara göre duşlara dijital saatler takıldığında insanlar daha kısa sürede duştan çıkıyor. Birkaç gün boyunca dijital saatlere bakarak duş alan insanlar, kısa duş alışkanlığını hızlıca oturtup sonraki seferlerde saatler yokken dahi kabinden çabucak çıkıyorlar. Yani duşta geçirdiğimiz sürenin bilincinde olmak önemli. Bu arada duşlara dijital saatler kurmamıza gerek yok. Neden arkaya toplamda sekiz dakikayı geçmeyecek bir iki şarkı açıp zamanı keyifle takip etmiyoruz?
Duşta su tasarrufu yapmak adına bir başka püf nokta ise ısınmasını beklerken suyu bir kovaya akıtmak. Bu sayede çiçeklerinizin ihtiyaç duyduğu suyu cebe attınız bile!
Konuya devam ederken basit bir mantık yürütmeye başvuralım. Sizce duş almanın enerji tüketimi ile nasıl bir bağlantısı olabilir? Yanıt, tamamen sıcak su kullanımında gizli. Nitekim duş alırken kullandığımız suyu ısıtmanın bedeli, tüm evin ısınma giderlerinin çeyreği kadar.
Tabii evde tükettiğimiz sıcak suyun %80’ini de duşta harcıyoruz. Ancak 10 evin sıcak su ihtiyacını bir yıl boyunca karşılamak için başvurulan enerjiyle bir buzdolabını 6 yıl boyunca çalıştırmak mümkün. Tüm bunların üstüne ılık suyla duş almanın psikolojik ve dermatolojik faydalarını da göz önünde bulundurursak nacizane tavsiyemizi tahmin edebiliyorsunuzdur herhalde:
Acaba duş alırken suyu biraz daha ılık kullanmaya sıcak bakar mısınız? Böylelikle sadece yukarıdaki sorunları değil, su ısıtma masrafını da önemli ölçüde indirebilirsiniz.
Duş Rutininde Eşyaları Doğru Kullanmak
Fotoğraf: Skylar Kang
Daha çevreci bir duş rutini için dikkat edebileceğimiz bir diğer konu ise rutinimize dahil olan eşyaları daha dikkatli kullanmak. İlk olarak havlu/bornoz kullanımıyla başlayalım. Bazılarımız, kullandığı havluları her duştan sonra çamaşır makinesine atıyor. Bu yüzden de makineler sürekli daha fazla çalışıyor. Halbuki o havlular birçok defa kullanılmaya gayet uygun. Bu nedenle siz siz olun, havlularınızın veya bornozunun tamamen kirli olduğundan emin olmadan onları yıkamayın. Hem makineler daha az dönsün, hem de duş alırken kullandığımız su yetmiyormuş gibi suyu bir de havlular için harcamayalım.
Peki bunca yıllık bir geleneğimizin, duşta kese kullanmanın çevreye faydalı olduğunu hiç düşünür müydünüz? Plastik olmayan, hakiki bir hamam kesesi, daha az şampuan ve suyla daha fazla temizlenmenizi sağlar. Bu da bir yandan su kullanımını azaltır, bir yandan da duş süresini kısaltır.
Son olarak, daha önce duymadıysanız sizi WaterSense ile tanıştıralım. Environment Protection Agency, yani EPA’nın onay verdiği ve tamamen su tasarrufu amacıyla üretilen ev malzemeleri, WaterSense damgası alıyor. Bu damgaya sahip eşyalar arasında elbette duş başlığı da var. Eğer duş başlığınızı değiştirmeyi düşünürseniz suyun akış süresini ve debisini kontrol ederek daha sürdürülebilir bir duş tecrübesi sunan WaterSense damgalı bir ürüne yönelmenizi mutlaka öneririz.