Bir Kadın Girişimci Olarak Coco Chanel ve Marka Değeri

Bir Kadın Girişimci Olarak Coco Chanel ve Marka Değeri

Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2022

Yetimhanedeyken dikiş dikmeyi öğrenen küçük Gabrielle’i, artık hepimiz moda dünyasının kadın devrimcisi, Birinci Dünya Savaşından sonra kadın bağımsızlık hareketinin en güçlü figürü olan Coco Chanel olarak tanıyoruz. Günümüzde en önemli küresel markalardan biri olan Chanel, tıpkı o yıllarda  ‘’Little Black Dress’’ kavramını tanıtmasıyla ve kadınların pantolon giymesi fikrini ortaya atmasıyla yaptığı gibi bugün de bize ilham vermeye devam ediyor.

Coco Chanel Kimdir?

coco chanel

Fotoğraf: Pamono.eu

“Coco’’ lakabı ile tanıdığımız Gabrielle Bonheur Chanel, 19 Ağustos 1883’te Saumur, Fransa’da doğdu. Annesinin ölümünden sonra yetimhanede yaşamak zorunda kaldı ve kendisi ile ilgilenen rahibelerden dikiş dersleri alarak zaten var olan yeteneğinin üzerine gitti. 18 yaşına geldiğinde kendi parasını kazanabilmek için Paris’te bir kafede şarkıcı olarak çalışmaya başladı. Söylediği şarkılardan en ünlüsü  “Qui qu’a vu Coco?” isimli şarkıydı ve moda kariyerinde kullandığı Coco takma adını buradan aldı. 

Yolunun moda ile kesişmesi ise yine sevmeden yalnızca para kazanmak için çıktığı sahnelerden birinde dönemin en büyük tekstil firması sahiplerinden birinin oğlu Étienne de Balsan ile tanışmasıyla oldu. Balsan, onun yalnızca ilk aşkı değil aynı zamanda ilk finansörüydü. Chanel’in dahil olduğu bu yeni dünya, onun yeteneğini keşfetmesini sağladı ve ilk kez şapka tasarlayarak moda hayatına adım attı. Balsan’ın çevresindeki kadınların Coco’nun tasarımlarına ilgi duyması ile Coco 1908’de ilk mağazasını açarak tasarımcılık hayatına resmi olarak başlamış oldu. 

Chanel, tavırları ve tarzıyla o dönemki Fransız kadınlarından hep farklıydı. Kendisine hayran olanlar kadar onu eleştirenler de vardı. Üzerinde çalıştığı ilk tasarımlar devrim niteliğindeydi. Kadın giyimini sadeleştirdi ve o dönemin modası olan korse ve kabarık etek ikilisini bir ‘’kafes’’ olarak adlandırıp kadınlar için daha spor, daha erkek giyimine yakın kıyafetler tasarladı. Böylelikle kadına daha önce hiç tanınmayan bir hareket özgürlüğü tanıdı. 

coco chanel

Fotoğraf: Store Norske Leksikon

Chanel, hayatımıza ‘’Little Black Dress’’ (küçük siyah elbise) kavramını dahil etti. Aynı zamanda kadınlar için takım elbiseler, çalışan kadınların daha rahat edebileceği ve kullanışlı tasarımlar hazırlayarak kadının iş hayatındaki rolünü de her zaman vurguladı. Dönemin diğer ünlü tasarımcılarının aksine daha kolay ulaşılabilir ve maliyeti daha düşük materyaller tercih etti. Kurduğu ‘’Moda geçer, stil kalır.’’ cümlesi, onun imzalarından biri oldu ve kadınlar için sadece kıyafet değil hayatları boyunca sürdürecekleri ‘’vizyon’’ tasarladı. 

Coco Chanel hiç evlenmedi. Başarısında önemli rolleri olan birçok ilişkisi oldu. İlki onu bu dünyaya sokan Balsan’dı. Ancak Chanel’in Rue Cambon’da mağaza açmasına ve sonunda Deauville’de bir butik kurmasına yardım eden ve onu ‘’Coco Chanel’’ olması konusunda destekleyen zengin polo oyuncusu olan Arthur Capel’di. Coco Chanel , 10 Ocak 1971’de Paris’teki Hotel Ritz’de arkasında kocaman bir aile bırakarak kalp krizinden öldüğünde 87 yaşındaydı.  

Coco Chanel Markasının İlkleri!

  • Bugünden baktığımızda Chanel, üç kelimeyle bütünleşiyor: Tüvit, gabardin ve jarse. Bunlardan jarsenin yeri oldukça ayrı çünkü aslında haute couture’de yeri olmayan o yıllarda yalnızca iç çamaşırı üretiminde kullanılan bu kumaşı savaş yıllarında kumaş ithalatının kesildiği sırada tasarımları için ilk kez yine Coco kullandı. Bu daha sonraki yıllar için moda dünyasına ilham oldu. 
  • Yakasız tüvit ceketten oluşan iki parçalı takım elbise tasarımı da moda dünyası için oldukça değerli. Bu tasarımın hayranı olarak bilinen First Lady Jackie Kennedy, kocası John F. Kennedy’nin öldürüldüğü gün, parlak pembe nokta örgülü bir Chanel takım elbise giymişti. O günden sonra bu tüvit takım hep Kennedy ile anıldı. 
  • Tasarladığı çantalar ile adından uzun süre söz ettiren Chanel’in ‘’Chanel 2.55’’ isimli tasarımı, satışa çıktığı yıl olduğu gibi bugün hala en yüksek satış rakamlarına sahip.  En çok kopyalanan çanta olarak tarihe geçen 2.55 modeli o yıllarda da taklit edilmeye başlanmıştı. Tasarımlarıyla olduğu kadar hayata bakış açısıyla da ilham veren Coco’nun ise buna cevabı “Taklit edilmek birinin alabileceği en büyük iltifattır ve bu yalnızca yetişkinlere olur.’’ olmuş ve yine ne kadar farklı bir zihni olduğunu göstermişti. 
  • Coco Chanel’in bitmek bilmeyen yaratma arzusu onu ‘’Chanel No.5’’i üretmeye itti. Günümüzde hala en çok tercih edilen parfümlerden olan ve ‘’zamansız bir koku’’ olarak değerlendirilen Chanel No.5’in başarısının ardından Coco’nun en sevdiği çiçekten ilham aldığı Gardenia isimli parfüm ve No.19, No.22 gibi kokular da Chanel markası altında satışa çıktı. Chanel’in logosu da yine ilk kez ‘’Chanel No.5’’ ile tanıtıldı. Şişenin üzerinde gördüğümüz iç içe geçmiş iki tane ‘’C’’ harfinden oluşan logonun Coco’nun baş harfi olmasının yanında at nalı olduğu ve şansı temsil ettiği söyleniyor.
  • Coco Chanel’in vizyonu ile adını duyurduğu yıllarda Fransız modasını oldukça yakından takip eden Mustafa Kemal Atatürk, Türk ordusunun üniformalarını ünlü tasarımcıya tasarlattı. Bu, tüm dünyada ünlü tasarımcılara ordu kıyafetlerinin tasarlatılması geleneğinin de başlangıcı olacak bir ilk olarak tarihe geçti.

Chanel’in Marka Değeri

Chanel

Fotoğraf: francescommademoiselle

Kurulduğu andan beri hızla büyüyen marka, Coco Chanel’in ölümünden sonra da yerine gelen tasarımcılarla gelişimine devam etti. Coco Chanel’in ardından baş tasarımcı olarak devam eden Karl Lagerfeld devraldığı bu mirası devam ettirmek ve büyütmek için yıllarca çok emek verdi. Lagerferd, 85 yaşında vefat ettiğinde Chanel artık çok daha büyük bir markaydı. Vefatının ardından neredeyse 30 yıldır beraber çalıştığı meslektaşı ve aynı zamanda Chanel’in Moda Kreasyon Stüdyosu Direktörü olan Virginie Viard görev başına geçti.

Hazır giyim sektörü gün geçtikçe büyümeye ve piyasadaki işlem hacmini arttırmaya devam ediyor.  Geçtiğimiz günlerde bu konuda oldukça önemli bir rapor yayımlandı. Raporda dünyanın en değerli hazır giyim markaları yer alıyor ve Chanel bu rapora göre 12.9 milyar dolar ile ilk on içerisinde yer alıyor. Bunun yanında marka, oldukça eski bir kuruluş olmasına karşın %11’lik büyüme oranı ile ilerlemesini hız kesmeden sürdürüyor. Aynı zamanda Chanel, 2019 yılında yayınlanan ve tüm endüstrilerin yer aldığı en iyi küresel markalar listesinde de 22. sırada yer alarak ne kadar önemli bir marka olduğunu bir kez daha göstermeyi başardı.

Chanel, dünyada hala en çok tercih edilen, saygı gören ve her yeni koleksiyonu merakla beklenen markaların başında geliyor. Markanın kurucusu ve tasarımcısı Gabrielle Bonheur Chanel, kendisinden önceki tasarımcılar tarafından ötekileştirilmenin yanında kendisinden sonra ünlenen markalar tarafından da eleştiri yağmuruna tutuldu. Ancak bunların hiçbiri Chanel’in marka değerinin büyüklüğünü ve Coco Chanel’in moda dünyası ve kadının iş hayatındaki yeri için yaptıklarının önemini değiştiremiyor. 

Referanslar 

12

Kapak Fotoğrafı Altier Academy