‘’Bread and Roses’’ Dünya Kadınlar Gününün Tarihi!

‘’Bread and Roses’’ Dünya Kadınlar Gününün Tarihi!

Her yıl 8 Mart günü kutladığımız Dünya Kadınlar Günü’nün temelinde, kadınların iş hayatına atılmasıyla şekillenen ‘’eşit işe eşit ücret’’ ve insani çalışma şartlarının sağlanması talepleri yatıyor. Ancak her yıl hediyeler ve çiçekler alarak kutladığımız bu gün, dünya tarihi açısından bir kırılma noktası!

8 Mart’ın Doğuşu

‘’Bread and Roses’’ Dünya Kadınlar Gününün Tarihi!
Fotoğraf: Library of Congress

Günümüzde hala birçok toplumsal ve çevresel problemin sebebi olarak nitelendirilen tekstil endüstrisi burada da karşımıza çıkıyor. Gözlerimizi 1857 yılına çevirdiğimizde bu önemli günün doğuşuna şahitlik ediyoruz. 

Hazır giyim sektörünün o yıllardaki merkezi olan New York City, fabrikalarda çalışacak binlerce işçiye ihtiyaç duyuyordu ve dünyanın çeşitli ülkelerinden tekstil fabrikalarında çalışmak için işçi göçü aldığı bir konumdaydı. İşe karşı olan talep artışı ve üretimin de hız kazanmasıyla hiçbir zaman yeterince iyileştirilmemiş olan işçi hakları daha da kötüleşmeye başlamıştı. 1857 yılında ise çalışılan ortam, çalışma saatleri ve karşılığında alınan yetersiz ücretlere karşı hazır giyim işçileri protesto düzenledi. Polisin sert müdahalesi ve çalışanların işlerine geri dönmeyi reddetmesi ile hareket büyüdü ve genele yayıldı. Devamında ise ilk kadın sendikası kuruldu ve işçilerin hak arayışı boyut kazandı. Ancak yine de istenen sonuç elde edilemedi.

Bunun üzerine 1908 yılına gelindiğinde geçen yıllar boyunca toplumun her alanında etkin roller edinmeye başlayan kadın istihdamı, bu kez daha bilinçli ve güçlü bir şekilde toplanarak 8 Mart 1908 tarihinde daha kısa çalışma saatleri, iyileştirilmiş ücret politikaları, kendileriyle aynı işi yapıp sadece erkek oldukları için onlardan daha fazla ücret alan mesai arkadaşlarıyla eşitliğin sağlanması için yürüyüş gerçekleştirdi. Ancak bu kez taleplerin arasında toplumsal rollerin belirlenmesi ve sınırların çizilebilmesi için çocuk işçiliğine son verilmesi ve kadınların yönetimde etkin rol alabilmesi için oy hakkı talebi de mevcuttu. 

15.000 kişinin katıldığı yürüyüşün sloganı ise “Bread and Roses’’ (Ekmek ve Gül) olarak hafızalara kazınmıştı. Ekmek ekonomik güvenliği, gül ise daha iyi yaşam standartlarını temsil ediyordu.

Aynı yıl mayıs ayında Amerika Sosyalist Partisi her şubat ayının son gününün kadınlar günü olarak kutlanacağını ilan etti ve ilk kez Ulusal Kadınlar Günü 28 Şubat 1909 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlandı. Yine aynı yıl içinde New York City’de çıkan fabrika yangını 146 göçmen işçinin ölümü ile sonuçlandı. Kadın Sendikaları Birliği ve Uluslararası Kadın Konfeksiyon İşçileri Sendikası 100.000 kişinin katılımı ile sessiz bir cenaze yürüyüşü düzenledi. Bu olay sonucunda işçi haklarının savunulması gerekliliği uluslararası boyuta taşınmış oldu.

Düzenlenen konferanslar ve yapılan çalışmalar sonucunda dünyanın çeşitli yerlerinde işçiler ve kadınlar her geçen gün daha iyi şartlarda çalışmaya ve hak ettiklerini hukuk nezdinde almaya başladılar. 1975 yılına gelindiğinde ise Birleşmiş Milletler’in bu yılı Uluslararası Kadınlar Yılı ilan etmesi ile resmi olarak 8 Mart tarihi Uluslararası Dünya Kadınlar Günü olarak anılmaya ve dünya çapında kutlanmaya başlandı. 

Türkiye’de ise bu önemli gün Emekçi Kadınlar Günü adı ile anılıyor. 1970’ler itibarıyla yaygınlaşan bu gün, ilk kez 1921 yılında birçok ülkeye göre oldukça erken bir tarihte kabul edilmişti.

Uluslararası Dünya Kadınlar Günü’nde 2023 Teması

‘’Bread and Roses’’ Dünya Kadınlar Gününün Tarihi!
Fotoğraf: Lindsey Lamont

Birleşmiş Milletler’in desteği ile bugünkü halini alan 8 Mart, her yıl küresel markaların reklam politikalarıyla topluma hatırlatılıyor. Birleşmiş Milletler 2023 senesi için bir tema belirledi. 

‘’DigitALL’’ olarak açıklanan tema ‘’toplumsal cinsiyet eşitliği için yenilik ve teknoloji’’ sloganı ile duyuruldu. 

Hayatımızdaki her alanda teknolojinin etkilerini gördüğümüz bu dönemde Birleşmiş Milletler’in bu önemli gün için yaptığı çalışma birçok kurul açısından takdir topladı. DigitALL, aynı zamanda kadınların yeni dünyadaki değişime katkı sağlaması ve ayrımcılığa, önyargıya karşı gelinmesi bilincini desteklemek için bir web sitesi tasarladı. 

Referanslar: 

123

Kapak Fotoğrafı: Giacomo Ferroni