Güncelleme Tarihi: 5 Temmuz 2022
Görüntü yönetmeni olarak tanıdığımız Emre Erkmen’in ilk fotoğraf sergisi A Secret About A Secret, 30 Temmuz 2022 tarihine kadar Mixer’in Karaköy’deki mekanında görülebilir. Toplamda 76 fotoğrafın yer aldığı seçki, 14 ana bölümden oluşuyor. Sergileme alanı, bir deneyim sahası olarak sergiye özel bir biçimde labirenti andıran görüntüsü ile yeniden dizayn edilmiş.
Sergideki küratöryel metin, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Ali Akay tarafından kaleme alınmış. Haliyle alışılagelmiş küratöryel metinlerden çok daha yoğun bir içeriğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Sergiyi gezmeden önce sergi alanında edinebileceğiniz broşürden bu metne göz atmanızı tavsiye ederiz.
Sergide; Amerika kıtasının güneyinden kuzeyine, Avrupa’dan Asya’ya, kısacası dünyanın hemen her köşesine usta bir yönetmenin vizöründen bakıyoruz. Bu geniş çalışma sahası, seyircisi için kendisini bir görüntü olarak yeniden var ediyor.
Anlamak İçin Durdurmak
Fotoğraf: Berlin, Germany, 19.04.2008, 02:21 pm, Emre Erkmen
Dücane Cündioğlu, bir konuşmasında ‘’Vakafe’’ (Arapça), ‘’Verstehen’’ (Almanca) ve ‘’Understanding’’ (İngilizce) gibi farklı dillerde “anlamak’’ manasına gelen kelimelerin etimolojilerinden hareketle hepsinin köken olarak ‘’durmak’’ kelimesinden türediğini hatırlatır. Bu sayede Cündioğlu, ‘’Anlamak için durmak’’ bahsini açmış olur.
Anlamak için durmanın, durulmanın şöyle bir beklemenin, düşünmenin ve hatta seyretmenin gerekliliği aşikar. Fakat bu, ne yazık ki bir sorunsalı daha beraberinde getiriyor. Acaba anlamak istenilen şey de bizimle beraber duracak mı? Yoksa biz durabilmişken o akıp gitmeye, sürekli olarak kendini yeniden var etmeye devam mı edecek? İşte tam da bu noktada bir aparat yardımımıza yetişiyor.
Aynı nehirde bir daha yıkanabilme ihtimalini hiç değilse mümkün kılan bir aparat:
Fotoğraf makinesi…
Fotoğraf: A Secret About A Secret Sergisi
Emre Erkmen, bir tür dökümanter olarak da okunabilecek seçkisi ile seyircisine çok geniş bir dünya seyri sunuyor. Fakat akıp giden bu dünya hayatı seyri her ne kadar ‘’aynı’’ ve ‘’tanıdık’’ olsa da yalnızca deklanşöre basıldığı anın dünyasını sergiliyor. Bu mesele düşünüldüğünde yine sergi alanından edinebileceğiniz fotoğraf kataloğunda yer alan; fotoğrafların nerede, hangi tarihte ve saat kaçta çekildikleri bilgisi bir mana kazanıyor. Bu bilgilere baktığımızda bahsettiğim ‘’aynılık’’ ve ‘’tanıdıklık’’ kendini çarpıcı bir şekilde yeniden yüzümüze vuruyor. Bugün Erbil’de 2006’dan başka manzaralar mı bekliyor bizleri? Yarın Taksim Meydanı’na çıksak 2008’de çekilmiş bu fotoğraflara yabancılaşır mıyız?
Aslına bakarsanız şu noktaya kadar A Secret About A Secret sergisine sadece tek bir düzlemden yaklaştım. Metropolden kırsala bir labirentin içinde yolları arşınladığımız ve gıyaben yahut şahsen tanışık olduğumuz hayatlara ilişkin/hayata içkin anlarla kesiştiğimiz bu sergi, bizlere kendisiyle pek çok farklı düzlemde ilişkilenme imkanı tanıyor. Emre Erkmen deklanşöre bastığı andaki dünyanın coğrafyasını, iklimini, sosyopolitik ambiyansını ve insanlığını sinematografik bir akışla önümüze koyuyor. Artık geriye kalan ne görmek istediğimize ve müktesebatımızla neyi görebildiğimize kalıyor.
Bu incelemeyi, Ali Akay’ın kaleme aldığı metnin son paragrafı ile bitirmenin isabetli olacağı kanaatindeyim…
‘’Sorular soruları takip edecektir fotoğraflara bakılırken; sergideki izleyiciler de soruları kendi kendilerine soracaklardır eminim. Sanatçı Marcel Duchamp’ın yüz yıldan daha fazla bir zaman önce ileri sürmüş olduğu gibi sanat eserlerine ‘bakanlar da eserleri yapanlardır’.’’
Kapak Fotoğrafı: A Secret About A Secret Sergisi